Hvordan ser pindsvinet ud? 


Størrelse
Pindsvin måler 20-30 cm fra snude til hale. Halen er ca. 3 cm og ørerne er ca. 2 cm lange. Om vinteren, når pindsvinet er i hi, spiser det slet ikke. Om foråret har pindsvinet derfor tabt sig og er blevet meget magert. Om sommeren spiser det sig mæt i insekter og små dyr og vejer derfor mest, når det bliver efterår. Voksne pindsvin vejer mellem 700 g og 1500 g, ca. det samme som en liter mælk vejer. Han-pindsvin er lidt større end hun-pindsvin. 


Pindsvinekranium med lange fortænder. Foto: Sussie Pagh.

Rævekranium med lange hjørnetænder. Foto: Sussie Pagh.

Tænder 
Pindsvinets tænder minder om et lille rovdyrs, men der er en forskel. Pindsvinets fortænder er meget lange. Hos rovdyrene er det hjørnetænderne, som er lange. Pindsvinet bruger sine fortænder som pincet til at gribe om insekter og andre små dyr. Pindsvinet har stærke og spidse kindtænder, som er gode til at knuse insekter, orme og snegle.

Pindsvinepigge.
Foto: Charlotte Clausen.

Pigge 
Pindsvinet har pigge på ryggen og på siderne af kroppen. I ansigtet, på benene og på maven har pindsvinet pels, dvs. hår. Pindsvinet bruger sine pigge til at forsvare sig med. Piggene er i virkeligheden meget tykke og stive hår. Pindsvinet har ca. 100 hvide pigge, når det bliver født. Det gør ikke ondt på pindsvine-moderen at føde en unge med pigge. De strittende pigge er pakket ind i en væskefyldt hud, mens ungen fødes. Efter fødslen tørrer huden ind, og piggene kommer frem. Et voksent pindsvin har ca. 7.000 pigge.

 

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk