Aktiviteter og opgaver

Vinterstrategier

Dyr har forskellige strategier for at overleve vinteren. Vinterstrategier er et spændende emne at beskæftige sig med, og emnet giver eleverne mulighed for at sammenligne dyrs forskellige tilpasninger til kulde og fødemangel.

Dvale
Karakteristisk for dvaletilstanden er, at dyrets temperatur stort set følger omgivelsernes, så længe der ikke er frostgrader. For at illustrere hvordan dvalen ændrer de normale fysiologiske processer, kan man lade eleverne tage udgangspunkt i deres egen fysiologi.

Pindsvinebiotopen
Sæt smådyrsfælder op på de forskellige lokaliteter og sammenlign fangsten. Tag udgangspunkt i, hvad pindsvinet kan finde at spise. Lad eleverne undersøge, hvor pindsvinet lettest vil kunne finde en masse føde. 
 

Besøg en have med pindsvin

I haver hvor der jævnligt er besøg af pindsvin er der gode chancer for, at elever kan få et pindsvin at se. 

Pindsvinet indeni
Det er let at finde et dødt pindsvin eller andre døde dyr langs landevejen. Du kan dissekere dem sammen med eleverne.

Hvem spiser hvad?
Farvebilleder af forskellige dyr, som kan printes ud på tykt papir eller karton, og anvendes til at bygge fødekæder eller til at spille kort med. 

Pindsvin og mennesket
Spørgsmålet er, om mennesket er til gavn eller skade for pindsvinet. Man taler så meget om nyttedyr og skadedyr, men hvordan er det med pindsvinets "briller". Er mennesket så et nyttedyr eller et skadedyr?
 

Pindsvine-ekskrement, måge- og uglegylp

Når forskere skal lave en fødeundersøgelse af et dyr, er det ofte nemmest at undersøge ekskrementer og gylp for bytterester. Det er en slags detektivarbejde, hvor resterne fra ekskrementet eller gylpen sammenlignes med en referencesamling.

På sporet af et pindsvin
Pindsvinespor finder man ikke så tit. Vinteren er den bedste tid at finde dyrespor, men her er pindsvinet i hi. Anvisning til hvordan man alligevel kan lege med pindsvinespor.

Et pindsvinekranium
Tre anvisninger til hvordan man fint fremstiller et pindsvinekranium og følger med i, hvordan forrådnelse foregår.

Du skal bruge Adobe Reader for at åbne filerne. Hent det her:

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk