En livslang fascination af de kolde og dramatiske landskaber

Maleren Hardy Brix henter inspiration fra de kolde, vilde og dramatiske is-landskaber i Norden og i Arktis, og fra 10. november udstiller han sine malerier på Naturhistorisk Museum Aarhus.

Den vilde natur og de dramatiske landskaber har altid inspireret og udfordret maleren Hardy Brix. I mere end 25 år har han rejst og malet sig gennem det nordiske og det arktiske landskab, og insisterende og vedholdende forsøger han at fastholde indtrykket fra naturens yderpunkter.

”Det er de kolde farver og formationerne på fjeldene, som jeg omsætter til et abstrakt formsprog,” forklarer Hardy Brix.

Og nu får gæsterne på Naturhistorisk Museum Aarhus mulighed for at beskue Hardy Brix’ malerier på allernærmeste hold, når han udstiller udvalgte værker fra 10. november og et halvt års tid frem.

Oliemalerierne ligger i en naturlig forlængelse af en lang landskabsmalertradition, og de kan have titler som ”Grønland” eller ”Svalbard”, men de er ikke en gengivelse af et bestemt sted. Malerierne er mere en erindring af landskabet inspireret af rejserne, og de er blevet til over lange perioder.

”Alle mine oliemalerier er malet i atelieret i Aarhus, Jeg tror ikke, at jeg ville kunne male dem på fx Svalbard. Malerierne er længslen og drømmen om de uberørte landskaber, som har været uforandret i tusindvis af år,” siger Hardy Brix.

Lag på lag af arktiske farver

Tilblivelsen af malerierne er en langsommelig arbejdsproces. Ofte er det i serier, hvor Hardy Brix arbejder med det samme format. Malerierne er skabt med en særlig malerteknik – lasering – hvor lag på lag af transparente farver binder sig til hinanden på en helt særlig måde.

Malerprocessen starter lidt vilkårligt med antydninger af farveklange, som efterhånden bliver mere styrende. Lag på lag bliver lagt over hinanden, og det er svært at afgøre, hvor den ene form og farve begynder, og hvor den ender – sådan som det er i Arktis.

Oliemalerierne, som udstilles på Naturhistorisk Museum Aarhus, er blevet til hjemme i Aarhus, men Hardy Brix’ maler ofte sine akvareller i det arktiske landskab.

”På rejserne til Norge, Færøerne, Island, Grønland, Svalbard og Antarktis maler jeg akvareller, gerne siddende på skibsdækket, hvor jeg indfanger lyset, stemningen og vejret. Akvarellerne får en egen autenticitet, når vind, regn og frost blander sig på papiret,” fortæller Hardy Brix.

Derved har de mange rejser til polaregnene på sin egen måde sat dagsordenen og skabt motiverne i tæt samspil med vejrets skiftende stemninger.

Det startede med et postkort

Det var omkring 1997 efter endnu en rejse til Norge, at Hardy Brix købte et postkort med nogle meget smukke fjelde. Det viste sig, at det var fra Svalbard, og lysten til at se de sne og isbelagte fjelde var stor.

”Det blev min første tur med det gamle hurtigruteskib Nordstjernen fra Tromsø, som er porten til Svalbard. Jeg vidste, at der ville jeg møde isen, en følelse der har ligget latent hos mig og ventet på at blive forløst,” siger Hardy Brix.

Gratis i det grønne

Kom med på gratis guidede naturture - i Aarhus, i Mols Bjerge og i din baghave.

Se mere i kalenderen

Naturhistorisk Museum · Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, 8000 Arhus C · Tlf 86129777 · nm@nathist.dk · www.nathist.dk